torsdag 30 oktober 2014

Hörseltest och ny familj

Idag har hela flocken varit på Aros veterinärcenter i Västerås för veterinärbesiktning, vaccinering och chipmärkning och - hörseltest. Hörseltestet utförs med BAER ( Brainstem Auditory Evoked Response). Det görs inte på alla kliniker eftersom utrustningen är speciell och veterinärerna behöver särskild utbildning. Om valpen är helt döv eller inte tar man själv reda på med uppfödarmetoden men om den är bilateralt hörande (hörande på båda öronen) eller unilateralt hörande (hörande på ett öra) märker man inte själv.
Valparna sederas innan testet utförs så att de sover under hela testet. Det verkade som att alla i rummet blev väldigt sömniga, även utan sedering.

Testet går sedan till så att extremt fina elektroder sätts under skinnet på huvudet. Ett öra testas i taget, en öronmussla placeras i det öra som testas. Sedan sänds ljudvågor in i öronmusslan där de sänds tillbaka till en dator som registrerar hörselaktiviteten i ett kurvdiagram. Först ut för testning var Aragorn, han visade sig ha bra hörsel på höger öra men ingen hörsel på vänster öra, han är alltså unilateralt hörande.

Resultatet för hela kullen blev tre bilateralt hörande och två unilateralt hörande.

För Aramis blev det en extra lång och händelserik dag, han har nu fått följa med sin nya familj hem till Stockholm. Han kommer att få en egen trädgård och två tonåringar att busa med! Lycka till Aramis och nya familjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar