söndag 22 augusti 2021

DCM Dilaterad Kardiomypati

Dalmatiner är en förhållandevis frisk ras men som hos alla hundar så finns det sjukdomar även hos Dalmatiner. Hjärtsjuldomen DCM är en av dem. DCM är en hjärtmuskelsjukdom som kan drabba stora hundar. Symptomen är framförallt aptitlöshet, viktnedgång och andningssvårigheter men hundar kan även avlida plötsligt i plincip utan några symptom. Om sjukdomen upptäcks tidigt innan hunden har fått symptom så kan hunden medicineras och få ett längre liv. Diagnosen fastställs genom ultraljud.Sjukdomen har antagligen en ärftlig faktor men arvsgången komplex och inte helt klarlagd. Dalmatinersällskapet har sedan många år samlat in fakta om drabbade hundar för att kunna kartlägga om drabbade individer har någon gemensam nämnare. Ett 50 tal hundar har drabbats sedan 1999.

Jag gör vad jag kan för att dra mitt strå till stacken för en frisk ras. Ingen av mina uppfödningar har konstaterad DCM och jag lät ultraljudsundersöka Birka och Disa hos en av landets främsta hjärtspecialister, Jens Häggström i förebyggande syfte år 2020. Båda tikarna hade friska normala hjärtan. Även några av mina uppfödda hundar har låtit undersöka sina hundar i detta avseende. Detta är inte någon garanti för att det inte kan födas valpar som i framtiden kommer att ha sjukdomen. 

Även brist på aminosyran Taurin kan öka risken för sjukdomen. Taurin finns framförallt i kött, fågel, skaldjur och ägg men även i spannmål. Taurin finn inte i frukt och grönsaker och av den anledningen ska man vara försiktig med att ge spannmålsfri kost till en Dalmatiner utan att isåfall komplettera kosten med Taurin vid behov.

Det är allas vårat ansvar att se till att vi bibehåller Dalmatiner som en frisk och sund ras och om man är ägare till en hund som blir drabbad av DCM eller annan sjukdom är det viktigt att rapportera in det till Dalmatinersällskapet. Om en hund olyckligtvis dör i för ung ålder utan tydlig orsak är det viktigt att låta obducera sin hund. Om inte försäkringsbolaget ersätter kostnaden så kan man söka bidrag ur Dalmatinersällskapets hälsofond. Det är även bra att stödja rasklubbens arbete med att främja en frisk ras genom att bli medlem!




Om hjärtfel på Dalmatinersällskapets sida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar